Zakelijke verzekeringen

Rol:
UX designer
Opdrachtgever:
NN
Datum:
2018

Inleiding

ING biedt zakelijke verzekeringen aan in samenwerking met Nationale Nederlanden. Voorheen was het als ondernemer enkel mogelijk om verzekeringen af te sluiten via een adviseur. Recentelijk is hier verandering in gekomen en is het afsluiten mogelijk doormiddel van een online afsluitstraat. De huidige straat is oorspronkelijk gebouwd als portal voor adviseurs en niet met een eindklant in gedachte.

De uitdaging

Uit een eerdere funnel analyse en klant interviews bleek dat slechts een derde van alle gebruikers een premie berekend had. Het overige deel was voor die tijd al afgehaakt. Omdat de premie een belangrijke eerste stap in de oriƫntatie van potentiƫle klanten is, werd dit naast de daadwerkelijke aanvraag van een verzekeringspakket, de belangrijkste KPI.

Uit de klantinterviews bleek dat in de afsluitstraat de verzekeringen onvoldoende toegelicht werden en meerdere usability issues bevatte. Daarnaast was het vaak onduidelijk waarom bepaalde gegevens verplicht uitgevraagd werden.

Stakeholder management was een belangrijk onderdeel van mijn rol binnen dit project. Het project bestond uit zowel stakeholders aan de ING alsmede de Nationale Nederlanden zijde. De ambitie was groot en hiermee ook het gevaar voor een groeiende scope. Daarnaast speelde er onderling de nodige politiek.

De aanpak

Mijn eerste taak was om een actieve rol te nemen in de bepaling van de scope en stakeholders. Ik heb het team overtuigd van het werken met kortere iteraties. Mede omdat de hoeveelheid beschikbare klant data beperkt was, was het van belang om zo snel mogelijk gebruikers te kunnen betrekken bij het proces. Daarnaast zou een aantoonbaar succes voor draagvlak kunnen zorgen voor een meer grondige aanpak waarbij ook de propositie in scope zou zijn.

Ik heb het team, dat volledig uit marketeers bestond, uiteindelijk overtuigd van het belang van het betrekken van developers, business engineers en de legal afdeling. Gezien de complexe en zeer technische aard van het product was dit van groot belang.

In de concept fase ontwikkelde ik wireframes zodat ik snel kon itereren op basis van stakeholder feedback. Vervolgens werkte ik het UI (met deels nieuwe componenten) uit tot een high fidelity prototype in Webflow inclusief Javascript code om extra interactie toe te voegen.

Ga terug naar overzicht